Het hebben van een chronische longziekte heeft invloed op het dagelijks leven en kan bijvoorbeeld leiden tot psychische klachten (angst, somberheid), vermoeidheid, problemen in uw omgeving (zoals bijvoorbeeld onbegrip), een verminderd inspanningsvermogen en op uw gewicht. Al deze factoren hebben invloed op elkaar, wat de problematiek complex maakt. Bij Merem hebben we aandacht voor al deze aspecten.
U hebt een chronische longziekte. Ook als de ruimte van de borstholte klein is, door bijvoorbeeld vergroeiingen of eerdere behandelingen, kan u last hebben van kortademigheid in dagelijkse activiteiten. Chronisch ziek zijn heeft naast lichamelijke, ook sociale en psychische gevolgen.
U kunt uzelf testen:
- Blijft u kortademig, ondanks een optimale medicatie en een goede instructie voor het gebruik ervan, en bent u onder behandeling van de longarts?
- Voel u zich niet fitter, terwijl u meedoet aan een beweegprogramma bij de fysiotherapeut, op de sportschool of regelmatig zelfstandig beweegt?
- Lukt het niet om regelmatig te bewegen vanwege de kortademigheid of omdat u regelmatig longaanvallen krijgt? Of lukt het niet om te trainen omdat het zuurstofgehalte in het bloed te ver daalt
- Merkt u dat u al kortademig wordt als je je moet haasten of als je tegen een lichte helling op moet lopen (bijvoorbeeld een bruggetje)? Of bent u al veel eerder kortademig en lukt het al niet meer om 100 meter te lopen, of wordt u bij het douchen en aankleden al beperkt door de kortademigheid?
- Heeft u 2 keer per jaar of vaker een longaanval waarvoor u extra medicijnen nodig hebt, een ziekenhuisopname of een intensive care-opname?
- Is uw conditie wel verbeterd, maar blijft u toch nog steeds aanlopen tegen de kortademigheid bij dagelijkse activiteiten?
Als u op minimaal 2 van deze vragen ‘ja’ kunt antwoorden, of als u twijfelt, overleg dan met uw longarts of verwijzing naar Merem een optie is voor u. Alleen een longarts kan verwijzen naar Merem.
Wanneer kunt u bij ons terecht?
Longrevalidatie behandeling in een gespecialiseerd centrum als Merem is bedoeld voor patiënten met een longziekte met een hoge ziektelast. Dat betekent dat iemand in het dagelijks leven veel last heeft van kortademigheid of benauwdheid. De benauwdheid blijft een beperking, ondanks dat de longarts alles heeft geprobeerd om dit te behandelen.
Wanneer kunt u bij Merem behandeld worden? Voor uw start met een behandeling bij Merem, doen we eerst aanvullend onderzoek naar de aard en oorzaak van de klachten. Daaruit volgt een behandeladvies: welke behandeling het best past bij de problematiek waar u mee te maken hebt. Dit kan een persoonlijk behandelplan bij Merem zijn, of advies voor behandeling elders.
Behandeling complex chronische longaandoeningen
Bij een chronische longziekte staat uw behandeling bij Merem in het teken van u als persoon en wat u wilt bereiken. Dit wordt vorm gegeven in een persoonlijk behandelplan dat u samen met onze experts uitvoert. Dit houdt onder andere in dat overleggen laagdrempelig zijn en de behandeling goed op en met u wordt afgestemd. Onze eerdere patiënten vertellen dat ze zich daardoor veilig en gesteund voelen en soms dingen aandurven die ze eerder niet voor mogelijk hielden. Daarnaast biedt behandeling bij Merem direct en laagdrempelig mogelijkheden voor aanvullende onderzoeken. Het laatste is van grote toegevoegde waarde bij bijvoorbeeld onbegrepen kortademigheidsklachten of het inzichtelijk maken en ontwarren van de aard van de klachten.
Voordat u bij Merem in behandeling komt, start je met een uitgebreid assessment. Je komt 2 keer naar ons toe. Eén keer voor een dagdeel waarin u de longarts en de intaker spreekt en een aantal vragenlijsten invult. In principe volgen daarna de observatiedagen; twee dagen met aanvullende onderzoeken, die helpen om een beter zicht te krijgen op de klachten. Na afloop van de tweede dag bepaalt het intaketeam welke behandeling het best past bij de problematiek waar u mee te maken hebt. Dat kan een behandeling bij Merem zijn, of aanbevelingen voor behandeling elders.
Als u start met de behandeling, dan kan die er als volgt uit zien:
- Klinische behandeling: U verblijft de eerste helft van de behandeling 5 dagen per week bij Merem en in het tweede deel van de behandeling krijgt u langere weekenden ingepland om u voor te bereiden op het ontslag en de thuissituatie. In de weekenden bent u thuis en kunt u thuis toepassen wat u bij Merem leert.
- Poliklinische behandeling: U overnacht tijdens uw behandeling thuis en niet bij Merem. Er is een rustruimte om te pauzeren tussen behandelingen.
- Gecombineerde klinische en poliklinische behandeling: de eerste helft van de behandeling verblijft u 5 dagen per week bij Merem en in het tweede deel van de behandeling overnacht u thuis. Er is een rustruimte om te pauzeren tussen behandelingen .
- Booster programma: een verkort behandelprogramma voor patiënten die al eerder een behandeling bij Merem hebben gehad.
Voor alle programma’s geldt dat u in het weekend thuis bent. Immers, het doel van de behandeling is dat je het geleerde in het dagelijks leven toe kan passen en dat kan u het beste thuis uitproberen! Het intaketeam bepaalt samen met jou welke behandeloptie het beste bij jouw situatie past. Behandelduur is 10 weken voor alle programma’s, met uitzondering van het booster programma (8 weken) en wanneer de geïndiceerde behandelmodules onmogelijk in 10 weken gepland kunnen worden (max 12 weken).
De behandeling van complex chronische longaandoeningen bij Merem voldoet aan de nationale en internationale richtlijnen die gelden voor longrevalidatie.
Locaties & contact
Wij helpen u graag op onze locatie in Hilversum. U kunt ons telefonisch bereiken (035 6881 411) of per mail via info@merem.nl.