Een leven zonder extra zuurstof. Het verhaal van Miranda.

Hoi, ik ben Miranda Stam-Tork. Ik ben doorverwezen door mijn longarts naar Merem voor mijn COPD en longemfyseem. Ik moest elf weken klinisch revalideren. Ik heb lief en leed gedeeld, maar wat draag ik alle mensen bij Merem een warm hart toe. Want wat ben ik snel vooruit gegaan. Ik kwam namelijk binnen met zuurstof voor overdag en s ’avonds en na twee dagen had ik al geen zuurstof meer nodig. Ik leerde alles in etappes te doen in plaats van alles achter elkaar.

Het revalidatietraject
“Ik heb vooral weer veel vertrouwen in mezelf gekregen. Ik heb nieuwe ademhalingsoefeningen geleerd die mijn super goed hebben geholpen. Onder begeleiding van mijn therapeuten hebben we gewerkt om mijn behandeling zonder het gebruik van zuurstof verder te laten gaan.”

Voor Miranda was dit een eyeopener, nog niet eerder was het gelukt om inspanningen te leveren zonder het gebruik van zuurstof. ‘’Ik voelde me zo gesteund door het behandelteam en door hen heb ik het vertrouwen gekregen om het revalidatietraject verder te volgen zonder zuurstof, tot op heden heb ik geen zuurstof meer nodig gehad. Ik ben hele mooie stappen vooruit gegaan’’.

Miranda heeft het als heel prettig ervaren om samen met haar behandelteam te werken aan haar persoonlijke ontwikkelingen en haar eigen behandelplan. ‘’Ik heb daardoor ook echt geleerd om hulp te vragen en aan te geven wat ik zelf belangrijk vind en waar ik behoefte aan heb. Dat is heel erg belangrijk voor je eigen revalidatietraject’’. Naast de persoonlijke ontwikkelingen is er ook gewerkt aan persoonlijke oplossingen die bijdragen aan het beter functioneren in de thuissituatie. Zo staat de wasmachine nu op een verhoging, zodat de handeling minder zwaar is geworden.

Een luisterend oor
Ik kreeg de behandeling van een heel hecht team die heel goed op elkaar in waren gespeeld. Iedereen was fantastisch. Ze boden een luisterend oor. Dat heb je echt nodig. Zeker als je na een lange dag van training uitgeput in bed ligt.

''Je was de hele dag bezig met fitness, fysiotherapie, ademhalingsoefeningen, longtesten’’. Deze behandelingen en sessies in het revalidatietraject zijn onderdeel van het persoonlijke behandelplan. Op basis hiervan werd continu gekeken naar de ontwikkelingen en vooruitgang van mij.

Na de revalidatie
‘’Mijn enorme steun is mijn man, hij ligt momenteel in het ziekenhuis en ik moet natuurlijk door. Ik moet alles zelf doen, dan word je weer even met je neus op de feiten gedrukt. Ik heb gelukkig geleerd om in mogelijkheden te denken, om zo dingen anders te doen’’.

Miranda mist de tijd bij Merem, vooral de contacten en steun die zij heeft gekregen van maatschappelijk werk. ‘’We hadden een enorme klik en het contact mis ik enorm’’. Wel heeft Miranda nog veel contact met de oud-patiënten die in dezelfde periode hebben gerevalideerd. ‘’We hebben een groepschat met elkaar en zo houden we nog steeds contact met elkaar. We willen elkaar graag weer eens ontmoeten na de corona-periode. We hebben ook veel steun aan elkaar. We kunnen ook echt onze ervaringen delen met elkaar.’’. 


Hoe gaat het nu?
‘’Door de corona-periode heb ik alleen maar binnen gezeten, ik kon alleen naar de fysiotherapie, maar verder kon ik nergens naartoe. Het was voor mij erg zwaar, vooral mentaal, om zo afgezonderd te zijn en niet naar andere therapieën te kunnen gaan. Ik vind het lastig om zelf de oefeningen dagelijks uit te voeren.

Bij Merem is er zo veel aandacht, waardoor ik gemotiveerder was om iedere dag te werken aan vooruitgang. Wel pas ik dagelijks de oplossingen toe en denk ik in mogelijkheden om mezelf toch beter te voelen. Ik ga nu niet meer over mijn grenzen en dat zorgt ervoor dat ik mijn zuurstof niet meer hoef te gebruiken’’.

"Gezond zal ik nooit meer worden, maar ik vind het nu wel draagbaar en ik weet hoe ik met mijn ziekte om moet gaan’’.

 

→ Lees meer Merem verhalen.