Vaak zijn de eerste symptomen van ALS nog niet zo duidelijk en ernstig. De klachten zijn vaag: iemand is onhandig, articuleert minder goed of krijgt moeite met lopen. Struikelen, zich verslikken of knoopjes moeilijker dicht krijgen horen hier ook bij.
Na verloop van tijd raken lichaamsdelen verlamd of spastisch en worden spieren zwakker. Spreken, ademhalen, kauwen en slikken worden moeilijker en er is sprake van stijfheid, kramp en minder kracht. Vaak zorgt ALS voor bezorgde, angstige, sombere en zwaarmoedige gedachten. De diagnose ‘ALS’ is veelal een schok en de ziekte zorgt voor afhankelijkheid -en moeite om met die afhankelijkheid om te gaan.
Diagnose en onderzoek ALS
De diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose wordt door de neuroloog gesteld en vaak vindt een second opinion door een neuroloog van het ALS Centrum plaats.
Behandeling ALS
Ons ALS-behandelteam begeleid u in het omgaan met de gevolgen van de ziekte. U moet tijdens de ziekte beslissen over het aanschaffen van hulpmiddelen, verhuizen, dagelijkse zorg en medische ingrepen. Daar helpen we U bij. Net als bij andere vragen of problemen. Daarbij hebben we niet alleen aandacht voor u, maar ook voor uw partner en gezin.
De behandeling van ALS vindt voornamelijk plaats op de polikliniek van één van onze locaties. Maar als het nodig is, komen wij graag (gedeeltelijk) bij u thuis. Wanneer het voor u moelijker wordt om op de polikliniek te komen, zoeken we samen naar een oplossing.
ALS-patiënten worden uiterlijk binnen 2 weken opgeroepen voor een afspraak.
Locaties
Wij helpen u graag op onze op onze locaties in Hilversum, Almere en Lelystad. Het ALS behandelteam in Hilversum maakt onderdeel uit van het ALS Zorgnetwerk.