Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS)

Bij MS raakt de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de ruggenmerg, hersenen en oogzenuwen beschadigd. De aandoening is chronisch en zorgt ervoor dat het centrale zenuwstelsel bepaalde signalen niet langer goed verwerkt. Hierdoor werken lichaamsfuncties niet of niet optimaal.

 

Multiple Sclerose verloopt bij iedereen anders, maar vaak is er sprake van een heftige start met toenemende uitval, waarna het lichaam zich langzaam weer herstelt. Vanwege de ‘golfbewegingen’ noemen we deze vorm van MS Relapsing Remitting MS. Later verloopt het herstel vaak lastiger en zijn de verschijnselen hardnekkiger; dit heet Secundair Progressieve MS. Daarnaast bestaat er ook een progressieve vorm van MS: Primair Progressieve MS. Deze vorm verloopt met minder golfbewegingen, maar zorgt wel langzaam voor steeds meer beperkingen.

Symptomen Multiple Sclerose

Als je MS hebt, kun je te maken krijgen met evenwichtsproblemen, krachtverlies, tintelingen in handen en voeten en verminderde gevoeligheid, vermoeidheid en slechter zicht. Ook kun je je mogelijk minder goed concentreren, ga je trager denken of laat je geheugen je soms in de steek. Onzeker- en somberheid, een gevoel van rouw en veranderende relaties horen helaas ook bij MS.

 

Door MS kun je je beperkt voelen in je dagelijks leven. Gewone bezigheden als werken, sporten, jezelf verzorgen en uitgaan worden steeds lastiger. Hierdoor is MS een ingrijpende ziekte, ook voor je omgeving.

 

Diagnose Multiple Sclerose

De diagnose MS stellen kost meestal veel tijd. Veel mensen hebben al langere tijd klachten, zonder dat het al duidelijk is dat het om MS gaat. De diagnose MS wordt gesteld door een neuroloog. Hij doet dit door te kijken naar je klachten en lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek te doen, zoals een MRI-scan of een ruggenprik.\

 

Wanneer kun je bij ons terecht?

Na de diagnose kun je door de neuroloog of huisarts verwezen worden naar de revalidatiearts. Ook als je nog niet zoveel problemen hebt maar wel wil weten wat revalidatie inhoudt en wat dit voor jou in de toekomst kan betekenen, kan een gesprek met de revalidatiearts zinvol zijn.

 

Behandeling Multiple Sclerose

Na de verwijzing van een specialist of huisarts krijg je een uitnodiging voor gesprek met onze revalidatiearts. Met de revalidatiearts bespreek je je problemen en hoe jij het best geholpen kunt worden. Dit kan bijvoorbeeld door een verwijzing naar een therapeut bij jou in de buurt of behandeling door het team van Merem. Deze behandeling is meestal poliklinisch, maar in sommige gevallen is een klinische opname nodig.

 

Als je gaat revalideren bij Merem, maak je samen met de revalidatiearts en het behandelteam jouw persoonlijke behandelplan, gericht op jouw hulpvraag en de doelen die je graag wilt bereiken.

 

Hulpvragen

Voorbeelden van hulpvragen die wij vaak horen zijn:

  • Hoe ga ik om met de vermoeidheid en de energie die ik wel heb?
  • Hoe(veel) kan ik blijven werken en sporten?
  • Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken?
  • Waarom wisselen mijn klachten?
  • Wat gebeurt er in mijn lichaam bij MS?
  • Hoe kan ik het beste omgaan met incontinentie en seks?
  • Hoe kunnen mijn gezin en ik de gevolgen van mijn ziekte het beste dragen?

Samen

Het revalidatieteam wordt samengesteld naar aanleiding van jouw hulpvragen en kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingsagoog, logopedist, maatschappelijk werkende of psycholoog. Stap voor stap gaan we aan de slag met jouw beperkingen en -belangrijker- jouw mogelijkheden. Ons revalidatieteam zorgt voor een juiste afstemming tussen de behandelingen op maat.

We geven uitleg over de aandoening, trainen die zaken die te verbeteren zijn en bieden concrete ondersteuning op vele vlakken. We betrekken ook je sociale omgeving bij je behandeling. MS vraagt om hun maximale ondersteuning. Dus bespreken we ook met jouw partner, gezin, familie en vrienden welke steun en hulp zij kunnen krijgen.

 

Duur behandeling

Na ongeveer 6 weken bespreken we hoe de behandeling verloopt en of verdere behandeling nodig is. De behandeling duurt meestal 2 tot 3 maanden.

 

MS is een progressieve ziekte. Dus is het waarschijnlijk dat je vaker revalidatiebehandelingen gaat volgen. Elke keer sluiten wij met de behandeling aan bij je wensen en behoeften van dat moment.

 

Locaties 

Wij helpen je graag voor een poliklinische behandeling op onze locaties in Hilversum, Almere, of Lelystad. Voor een klinische opname kun je naar onze locatie in Hilversum. Na deze opname kun je daarna doorgaan in poliklinische behandeling, op de voor jou meest gunstige locatie.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Het verhaal van: Mariette Eijkenaar

Het verhaal van: Mariette Eijkenaar, gezondheidspsycholoog bij Merem Medische RevalidatieEen depressie komt vaker voor bij mensen met MS. Er zijn verschillende oorzaken en er is geen relatie met de ernst van de MS. Als je klachten van depressiviteit hebt, is het goed om hierover te praten met je huisarts of MS-verpleegkundige. Hij of zij kan je verwijzen naar een psycholoog. Wanneer trek je aan de bel?

Het verhaal van: Mariette Eijkenaar

Ons team

Drs. A. Block
Drs. A. Block
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. Bussemaker
Drs. C. Bussemaker
Revalidatiearts volwassenen
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 6 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 7 Almere 5 Lelystad 5
Poliklinische behandeling  Hilversum 5 Almere 4 Lelystad 3
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 oktober 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?