Mensen met een multitrauma hebben vaak pijn, evenwichtsstoornissen, moeite met lopen en andere dagelijkse activiteiten. Ze kunnen hun arm of been niet goed gebruiken, zijn vermoeid, ervaren concentratie- of communicatieproblemen of kunnen minder goed omgaan met hun gevoelens.
Diagnose multitrauma
De diagnose multitrauma en behandeling vinden in het ziekenhuis plaats door een medisch specialist. Dit kan een traumatoloog, orthopeed, chirurg, neuroloog en eventuele andere betrokken medisch specialist zijn. De specialist in het ziekenhuis geeft aan hoeveel je na een operatie mag belasten. De medisch specialist in het ziekenhuis verwijst je bij ernstige letsels, waarvoor een multidisciplinaire behandeling nodig is, naar de revalidatiearts.
Behandeling multitrauma
Met een verwijzing van een specialist krijg je een uitnodiging voor een gesprek met onze revalidatiearts. Als je nog in het ziekenhuis opgenomen ligt, komt de revalidatiearts bij je langs. Als je thuis bent, heb je het gesprek op de polikliniek. Met de revalidatiearts bespreek je je problemen en wordt bekeken hoe je het best geholpen kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door een verwijzing naar een (fysio)therapeut bij jou in de buurt of een klinische of poliklinische behandeling door het team van Merem. Als je vanwege het letsel nog niet mag oefenen, kan het zijn dat de revalidatie uitgesteld wordt totdat dat wel mag.
Als je gaat revalideren bij Merem, maak je samen met de revalidatiearts en het behandelteam jouw persoonlijke behandelplan, gericht op jouw hulpvraag en de doelen die je graag wil bereiken.
Voorbeelden van hulpvragen
- Ik wil weer mijn armen en handen kunnen gebruiken
- Ik wil zelfstandig het huishouden kunnen doen
- Ik wil kunnen lopen
- Ik wil kunnen fietsen, autorijden, traplopen
- Ik wil het ongeluk en wat ik niet meer kan een plek geven
- Ik wil weer aan het werk en mijn hobby’s kunnen doen
- Ik wil mijzelf kunnen wassen en aankleden, en zelfstandig naar de toilet gaan
- Ik wil weten hoe ik mijn partner kan ondersteunen
- Ik wil adviezen hoe om te gaan met intimiteit
Samen
Het revalidatieteam wordt samengesteld naar aanleiding van jouw hulpvragen en kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingsagoog, logopedist, maatschappelijk werkende of psycholoog.
Stap voor stap gaan we aan de slag met jouw beperkingen en -belangrijker- jouw mogelijkheden. Ons revalidatieteam zorgt voor een juiste afstemming tussen de behandelingen op maat. Mocht je niet volledig kunnen herstellen, dan helpen we je om zoveel mogelijk dingen toch zelf te doen. Denk hierbij aan dagelijkse dingen als tandenpoetsen, sport, naar school/werk gaan. Als je blijvende beperkingen hebt, helpen we je met het beoordelen en eventueel aanvragen of aanmeten van hulpmiddelen en/of een prothese.
Speciale therapieen
- Groepstherapie
Naast individuele therapie kunnen groepsbehandelingen je ook helpen. Je kunt leren van een ander en steun krijgen. En samen oefenen. Dit kan ook met een naaste. We helpen je om de veranderingen in je leven te verwerken en je relaties en contacten met anderen opnieuw vorm te geven.
- Hydrotherapie
Hydrotherapie is een specifieke behandeling binnen multitrauma. Bij hydrotherapie beweeg je in warm water. Dat maakt je bewegingen onbelast. Zo kun je oefeningen doen die op het droge (nog) niet mogelijk zijn.
- Gespecialiseerde spreekuren
Er zijn gespecialiseerde spreekuren van de revalidatiearts, samen met een orthopedisch instrumentmaker of een orthopedisch schoenmaker.
Duur van de behandeling
Na ongeveer 6 weken bespreken we hoe de behandeling verloopt en of verdere behandeling nodig is. Een klinische behandeling duurt meestal 1 tot 3 maanden; een poliklinische 2 tot 4 maanden.
Locaties
Wij helpen je graag op onze locatie in Hilversum, Almere of Lelystad. Voor een klinische opname kun je naar onze locatie in Hilversum. Na deze opname kun je doorgaan in poliklinische behandeling, op de voor jou meest gunstige locatie.