Parkinson

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij specifieke hersenzenuwcellen, namelijk in de substantie nigra (zwarte kern), langzaam afsterven. Deze cellen produceren dopamine. Dopamine is van essentieel belang om bewegingen en handelingen vloeiend en automatisch te laten verlopen. Bij een verval van 60 tot 70% van deze cellen ontstaan er klachten.

Het is een progressieve ziekte. Dat wil zeggen dat de klachten vaak geleidelijk beginnen en na verloop van tijd toenemen.

Symptomen Parkinson

De eerste, zichtbare symptomen van Parkinson zijn traagheid, stijfheid en soms beven van de ledematen. De klachten bij Parkinson zijn heel divers. Mogelijk herken je één van deze symptomen:

  • Trillen van handen, benen, kin of wang, soms bij emotionele momenten
  • Trage (start van) bewegingen, moeite met (automatische) bewegingen
  • Stijfheid van enkele spieren of krachtsverlies
  • Evenwichtsstoornissen, vallen
  • ‘Bevriezen’ van de benen, voeten lijken aan de vloer te blijven plakken
  • Kleiner handschrift
  • Moeite met bepaalde handelingen zoals handwerken, aan- en uitkleden

 

Ook deze klachten kunnen regelmatig voorkomen:

  • Concentratieproblemen
  • Trager denken
  • Initiatiefverlies
  • Moeilijk spreken (zacht en monotoon)
  • Moeilijk slikken
  • Vermoeidheid
  • Slaapstoornissen
  • Stemmingsproblemen

 

Hoe ernstig de klachten zijn en hoe de ziekte verloopt, is erg verschillend per persoon. Zeker als iemand een aandoening heeft die lijkt op de ziekte van Parkinson.

Dit noemen we parkinsonismen. Parkinsonismen kunnen het gevolg zijn van medicijngebruik en kunnen ook optreden als verschijnsel bij een andere ziekte, zoals vasculair Parkinsonisme, Multi Systeem Atrofie (MSA) en Progressieve Supranucleaire Paralyse (PSP). De laatste twee ziektes onderscheiden zich door specifiek verstoorde oogbewegingen. Het grote verschil met de ziekte van Parkinson is dat het aanvullen van de dopamine weinig tot geen effect heeft.

Diagnose Parkinson

De ziekte van Parkinson kunnen we niet met volledige zekerheid stellen tijdens het leven. Er is geen goede test om de ziekte van Parkinson met 100 procent zekerheid vast te stellen. Een ervaren neuroloog stelt de waarschijnlijke diagnose ‘Parkinson’ op basis van de uiterlijke symptomen. Vaak wordt een hersenscan gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten. Een tijdige en juiste diagnose van Parkinson is belangrijk omdat er goede behandelingen zijn die de klachten kunnen verminderen. Atypische parkinsonismen reageren vaak minder goed op medicatie.

Behandeling Parkinson

Samen met onze revalidatiearts bepaal je welke therapieën je krijgt. De revalidatiearts werkt samen met eerstelijns therapeuten. Het kan ook zijn dat je een uitgebreide medisch specialistische revalidatiebehandeling krijgt. Je maakt dan kennis met onze therapeuten en we doen nog enkele onderzoeken. We gaan uit van jouw mogelijkheden en wensen. En stellen, samen met jou, doelen en daarbij een behandelprogramma op. Dat kan bestaan uit fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, maatschappelijk werk en psychologie. We kijken hierbij heel goed waarbij jij baat kunt hebben. Ook je sociale omgeving betrekken we bij je therapie. Zo kunnen zij jou helpen met de oefeningen die je buiten de sessies met de therapeut om doet.

 

LVST-BIG

De Lee Silverman Voice Treatment BIG (LVST-BIG) is een methode om mensen met de ziekte van Parkinson (PD) te trainen om bewegingen te normaliseren. Mensen met PD of andere neurologische aandoeningen bewegen vaak anders, bewegingen worden kleiner en langzamer. Hierdoor worden alledaagse handelingen, zoals aankleden en lopen, steeds moeilijker.

LSVT-BIG traint ‘grote’ bewegingen voor elke activiteit, of het nu gaat om ‘kleine motorische’ taken zoals bijvoorbeeld het knopen van een shirt of ‘grote motorische’ taken zoals bijvoorbeeld opstaan.​ LSVT-BIG helpt mensen te herkennen wanneer hun bewegingen kleiner of langzamer zijn dan ze denken. De sessies zijn gebaseerd op effectieve, evidence-based strategieën voor leren en neuroplasticiteit (het vermogen van de hersenen om te veranderen).  Merem (locatie Almere) is één van de revalidatiecentra in Nederland waar deze methode wordt toegepast. Het programma duurt 4 weken met een therapiefrequentie van 4x 1 uur per week. De therapie wordt gegeven door een fysiotherapeut en ergotherapeut die gecertificeerd zijn in LSVT-BIG. Het programma bestaat uit het aanleren van oefeningen en complexe taken, looptraining en het dagelijks uitvoeren van huiswerkoefeningen.

 

Passend

Zo zelfstandig mogelijk functioneren, met een zo hoog mogelijk kwaliteit van leven. Dat is jouw -en dus ook ons- doel bij je revalidatie. We leren je omgaan met de gevolgen van je ziekte. Soms kan dat helaas alleen met hulpmiddelen of aanpassingen in je omgevingen.

 

We werken tijdens je revalidatie bijvoorbeeld aan zo goed mogelijk opstaan, lopen, fietsen, spreken, eten, drinken en andere dagelijkse dingen. Maar ook aan een zelfstandig, veilig en prettig gevoel tijdens het bewegen en omgaan met het anders functioneren in je sociale omgeving.

 

Specialisten

Bij Merem Medische Revalidatie krijg je begeleiding van gespecialiseerde therapeuten die zijn aangesloten bij ParkinsonNet. Dit betekent dat ze veel weten over Parkinson en vaak mensen met Parkinson helpen. Zo kunnen zij ook jou optimaal helpen.

 

Onze begeleiding is interdisciplinair. Dus krijg je altijd begeleiding van gespecialiseerde therapeuten op twee of meer verschillende terreinen. Samen met jou stemmen deze therapeuten de beste behandeling af. Ook proberen we je therapietijden en -dagen handig op elkaar af te stemmen. 

Locaties 

Wij helpen je graag op onze locaties in HilversumAlmere of Lelystad.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 6 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 7 Almere 5 Lelystad 5
Poliklinische behandeling  Hilversum 5 Almere 4 Lelystad 3
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 oktober 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?