Spierziekten

Spierziekten

Neuromusculaire Aandoeningen is de medische verzamelterm voor spierziekten en de ziekten van de zenuwen die de spieren aansturen. Er zijn zo’n 600 verschillende spierziekten. Spierziekten zorgen voor krachtverlies en/of gevoelsstoornissen. De meeste spierziekten zijn progressief, wat wil zeggen dat de spierkracht steeds verder afneemt.

 

Spierziekten zijn zeldzaam en soms erfelijk. Welke soort iemand heeft en hoeveel last hij of zij daarvan heeft, verschilt per persoon en per ziekte. De meeste neuromusculaire aandoeningen zijn (nog) niet te genezen, maar onze begeleiding is erop gericht jou optimaal en zo zelfstandig mogelijk te kunnen laten functioneren.

Symptomen Neuromusculaire Aandoeningen

Bij neuromusculaire aandoening komen deze symptomen voor:

  • Minder kracht in armen en/of benen
  • Vermoeidheid
  • Verminderd vertrouwen in je lichaam
  • Moeite met praten en slikken
  • Steeds meer moeite met dagelijkse zaken
  • Minder goed en minder lang intensief kunnen bewegen
  • Verslechtering fijne motoriek
  • Minder goed kunnen ontspannen
  • Mogelijke pijnklachten
  • Gevoel van minder regie over je leven
  • Onzekerheid over de toekomst lastig vinden, of de diagnose als een schok ervaren
  • Moeite hebben met het afhankelijk zijn van anderen

Diagnose neuromusculaire aandoeningen

De diagnose is al elders door een neuroloog gesteld, vóórdat je bij ons terecht komt. Mocht je hulp nodig hebben, dan kun je altijd ons of je (huis)arts benaderen.

Behandeling neuromusculaire aandoeningen

Jouw behandeling bij Merem Medische Revalidatie is erop gericht je zo lang mogelijk optimaal en zelfstandig te kunnen laten zijn, met zoveel mogelijk kwaliteit van leven.

 

Samen

Je staat er niet alleen voor. Wij hebben een gespecialiseerd team voor je klaarstaan, dat praktische, lichamelijke, psychische en maatschappelijke begeleiding kan geven.

We helpen je met het vinden van een optimaal niveau van functioneren. We helpen zoeken naar oplossingen zodat je zo lang mogelijk activiteiten kunt uitvoeren die je belangrijk vindt en we geven zo nodig adviezen hoe je je energie het beste kan verdelen.

 

We oefenen dagelijkse situaties zodat je je daarmee voortaan zelf kunt redden, leren je samenwerken met de mensen in je omgeving, doen gerichte oefeningen met je voor kracht en uithoudingsvermogen en geven advies voor je pijnklachten. Zo helpen we je bij het aanvragen van hulpmiddelen, leren we je hiermee veilig en ergonomisch om te gaan en geven we advies over de eventuele aanpassingen in je leefomgeving.

Zo nodig helpen we weer je weer vertrouwen in je lichaam te krijgen en met de verwerking van de gevolgen van je spierziekte op je leven. We helpen je je sterke kanten op een rijtje te zetten, zodat je daarop kunt terugvallen in moeilijke tijden. Zo nodig behandelen we nare herinneringen of angsten.

 

Thuis

Wij helpen je graag zo lang mogelijk zelfstandig te zijn. Dat lukt vaak met adviezen, hulpmiddelen, voorzieningen en de hulp van anderen. We geven je ook advies en ondersteuning bij de te maken keuzes tijdens de ziekte.

 

Kwaliteit

We streven er samen met jou naar dat je zo lang mogelijk regie houdt over je leven en zelfstandig bent in je eigen omgeving, met de mensen die voor jou belangrijk zijn. Er zal het nodige veranderen in je leven, maar na de revalidatie kun je je werk, hobby’s, uitgaan en voor jezelf zorgen beter aan.

 

Passend

Het eerste gesprek bij Merem Medische Revalidatie heb je met een revalidatiearts. Afhankelijk van je hulpvraag spreek je diverse gespecialiseerde therapeuten, zoals een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, psycholoog, haptotherapeut of een maatschappelijk werker. Je bespreekt met hen je hulpvraag, zodat het startpunt goed en duidelijk is. We bekijken samen met jou welke ondersteuning de meeste zin heeft en prettig voor je is. We hebben spreekuren, waarin we samen met de orthopedisch schoenmaker of instrumentmaker naar aangepaste schoenen of orthesen kijken.

 

Individueel

Onze begeleiding is op individuele basis. Een of meerdere dagdelen per week kun je terecht in Almere, Lelystad of Hilversum. Hoe lang we je behandelen, hangt af van wat je wilt bereiken en hoe je ziekte zich ontwikkelt. Dat is voor iedereen verschillend.

 

Als je je doelen hebt bereikt, stopt je behandeling. Als je nieuwe doelen wilt stellen, helpen we je daar graag bij en kun je uiteraard weer bij ons terecht. Onze revalidatiearts houdt contact met je en regelt dit snel en makkelijk voor je.

 

Je directe omgeving speelt een belangrijke rol bij de omgang met een neuromusculaire aandoening. Daarom betrekken we je partner, familie en vrienden ook bij de behandeling. Samen helpen we jou.

Locaties 

Wij helpen je graag op onze locaties in HilversumAlmere of Lelystad.

 

 

 

 

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we je stap voor stap dichter bij je doel. Bij ons voel je je gezien, gehoord en begrepen.

  1. Verwijzing

    Vraag specifiek bij je arts naar een verwijzing voor Merem Medische Revalidatie.

  2. Kom kennismaken

    We kijken en luisteren naar je. Samen beslissen we wat voor jou de beste manier vooruit is.

  3. Bij ons revalideren

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om jouw doel te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise graag met onze revalidatiepartners bij jou in de buurt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Ons team

Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 6 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 8 Almere 4 Lelystad 4
Poliklinische behandeling  Hilversum 5 Almere 5 Lelystad 4
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 december 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.

Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?
Merem verhalen: wat was de uitdaging en hoe ziet de vooruitgang eruit?