CVA (beroerte)

CVA (beroerte)

De incidentie van beroerte ligt rond de 40.000 per jaar en is in Nederland de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Door nieuwe behandelmogelijkheden als intraveneuze trombolyse en intra-arteriële trombectomie overleven steeds mensen een beroerte, maar vaak houden ze na behandeling nog klachten die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven.

Symptomen CVA (beroerte)

Bij een CVA komen naast paresen, sensibiliteitsstoornissen en afasie ook vaak cognitieve stoornissen (onder andere geheugen, planning, tempo van informatieverwerking), vermoeidheid, overprikkeling en veranderingen in emoties en gedrag voor.

Diagnose CVA 

De diagnostiek naar een beroerte wordt gedaan door de neuroloog. Als er symptomen blijven bestaan die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, kan patiënt verwezen worden naar de revalidatiearts.

Als de patiënt nog in het ziekenhuis ligt, wordt de revalidatiearts vaak al door de neuroloog in consult gevraagd. Soms worden de problemen pas duidelijk als de patiënt weer enige tijd thuis functioneert. De patiënt kan dan alsnog naar de revalidatiearts verwezen worden.

De revalidatiearts stelt een revalidatiediagnose. Deze diagnose beschrijft de gevolgen van de stoornissen op de verschillende domeinen van het dagelijks leven, zoals bewegen, zelfzorg, communicatie, huishouden, relatie, werk en hobby’s.

Welke patiënt kan bij ons terecht?

Als er symptomen blijven bestaan die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, kan patiënt verwezen worden naar de revalidatiearts. Als de patiënt nog in het ziekenhuis ligt, wordt de revalidatiearts vaak al door de neuroloog in consult gevraagd. Vaak worden de problemen echter pas duidelijk als de patiënt weer enige tijd thuis heeft gefunctioneerd. De patiënt kan dan alsnog naar de revalidatiearts verwezen worden.

Behandeling CVA

Op basis van de revalidatiediagnose, hulpvraag en doelstellingen van patiënt wordt gekeken hoe en waar hij het best behandeld kan worden. Dit kan in bijvoorbeeld in de eerstelijn of door het behandelteam van Merem.

Behandeling bij Merem vindt bij voorkeur poliklinisch plaats, maar soms is eerst een klinische behandeling nodig.

 

Het revalidatieteam wordt samengesteld naar aanleiding van de hulpvragen van patiënt en kan bestaan uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, bewegingsagoog, logopedist, maatschappelijk werkende of psycholoog. De behandeling is vaak een combinatie van individuele therapie en groepsbehandeling (bijvoorbeeld fitness, sport). Ook is er een aantal speciale behandelmogelijkheden voor patiënten die dit nodig hebben:

 

  • Neuropsychologisch onderzoek: hiermee brengen we het cognitief functioneren in kaart, waarna behandeling gegeven kan worden voor het leren omgaan met de cognitieve beperkingen (cognitieve revalidatie).
  • Modified Constraint Induced Movement Therapy (mCIMT): dit is een intensieve behandeling van 5 weken om de aanwezige handfunctie verder te verbeteren.
  • Partners van Afasiepatiënten Conversatie Training (PACT): de partner van patiënt leert hoe hij of zij het beste kan omgaan met diens afasie.
  • Afasieteam: dit team wordt ingezet voor onderzoek en analyse van taalstoornissen, waarbij ook gekeken wordt naar andere cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en concentratie. Op basis hiervan wordt een behandeladvies geschreven.
  • Compensatietraining voor neglect of hemianopsie. Voor moeilijke visuele problemen werken wij samen met Bartiméus.
  • Gangbeeldanalyse bij complexe loopproblemen: door het maken van gangbeeldopnamen kunnen afwijkingen in de loopvaardigheid, het looppatroon en de spieractivatie vastgelegd en geanalyseerd worden. Hierna kan een passende behandeling worden ingesteld ter verbetering van het lopen.
  • Spasticiteitsbehandeling: bij hinderlijke klachten door spasticiteit worden de behandelmogelijkheden bekeken, zoals fysiotherapie, medicatie, een spalk of botulinetoxine-injecties. 

Locaties

Wij helpen uw patiënt met een CVA graag op onze locaties in HilversumAlmere en Lelystad. In Almere en Lelystad kunnen patiënten terecht voor poliklinische behandeling, in Hilversum voor klinische en poliklinische behandeling.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

  1. Patiënt verwijzen

    Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. Voor vragen, neem contact met ons op.

  2. 1e consult

    We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

  3. Revalideren bij ons

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise met onze revalidatiepartners in de buurt van uw patiënt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Wil je overleggen over een patiënt of vragen over een verwijzing? Wij zijn bereikbaar voor intercollegiaal overleg op 035 688 1411.

Ons team

Drs. A. Block
Drs. A. Block
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. C. Bussemaker
Drs. C. Bussemaker
Revalidatiearts volwassenen
Dr. P. Goossens
Dr. P. Goossens
Revalidatiearts
Drs. S. Meuleman
Drs. S. Meuleman
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts volwassenen
Drs. T Mollee
Drs. T Mollee
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 6 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 8 Almere 4 Lelystad 4
Poliklinische behandeling  Hilversum 5 Almere 5 Lelystad 4
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 december 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.