Wat inspireert jou om logopedist te worden?
Voor Wietske Sorgdrager begon het met een meeloopdag in een revalidatiecentrum tijdens haar middelbare schooltijd, op aanraden van haar vader. "Sindsdien was ik overtuigd. Het is prachtig om bij te dragen aan communicatie, een van de meest fundamentele levensbehoeften van ieder mens."
Esther Stikkelorum raakte direct enthousiast na een beroepenmarkt op haar middelbare school. Na diverse banen die haar waardevolle ervaring brachten, vond ze haar plek bij Merem Medische Revalidatie - waar ze inmiddels al 17 jaar met veel plezier werkt.
Meer dan alleen spraak
"De meeste mensen denken bij logopedie alleen aan spraak, maar het is zoveel meer", legt Esther uit. "Het gaat om de wens je uit te drukken, begrepen te worden en de wereld om je heen te begrijpen. Ook al kun je niets zeggen, je hebt wel wat te vertellen." Logopedie omvat eigenlijk alles wat je met je mond kunt doen - van spreken tot eten en drinken. Binnen onze revalidatie focussen we op communicatie, spraak, taal, eten & drinken en gehoor. Vooral voor kinderen met motorische beperkingen door een aandoening of hersenbeschadiging is deze brede aanpak belangrijk.
Totale communicatie: iedereen doet mee
Wat maakt Merem zo bijzonder? “Onze integrale aanpak van 'totale communicatie'. We bieden alle vormen van communicatie aan die een kind kunnen helpen om zich uit te drukken", vertelt Esther. “Dit betekent dat we naast spraak ook werken met communicatieboekjes, spraakcomputers, gebaren en scripts. Belangrijk hierbij is dat zowel alle teamleden als de thuisomgeving deze communicatievormen consistent gebruiken in het contact met het kind.” “Twee keer per jaar organiseren we een gebarencursus voor iedereen rondom het kind - van therapeuten tot familie. Het is heel belangrijk dat het hele team weet hoe de verschillende hulpmiddelen toegepast moeten worden", benadrukt Wietske.
De kracht van vroege interventie
Vroege interventie maakt een wereld van verschil. "Je taalontwikkeling begint op het moment dat je geboren wordt", legt Esther uit. "Hoe eerder je erbij bent, hoe beter." Een belangrijke boodschap voor ouders: "Ook al zegt je kind nog niets, het taalbegrip groeit wel. Blijf in gesprek, zing liedjes, lees voor - een rijk taalaanbod is essentieel. Onder de radar gebeurt een heleboel."
Zelfs tijdens de zwangerschap begint de stemherkenning al. De ontwikkeling gaat van verschillende huiltjes naar brabbelen, korte woordjes en uiteindelijk volledige zinnen. "Bij de kinderen die bij ons komen verloopt dat proces vaak anders, maar dat betekent niet dat ze niet willen communiceren."
Levensveranderende momenten: iemand een stem geven
De meest ontroerende momenten? "Bij peuters maakt de gebarenscholing een wereld van verschil", vertelt Esther. "Eerst begrijpen ze er niets van, maar als zowel op school als thuis dezelfde gebaren worden gebruikt, gaat er ineens een wereld voor ze open." Wietske herinnert zich een meisje dat volledig opgesloten zat in haar lichaam. "Op het moment dat ze een spraakcomputer kreeg, deed ze mee. Kinderen die motorisch gevangen zitten in hun eigen lijf, kunnen door oogbesturing toch vertellen wat ze die dag hebben gedaan, wat ze willen eten of dat ze mee willen doen met een spelletje." "Iemand een stem geven die dat motorisch niet kan - dat is waarom we dit werk doen", zegt Wietske met zichtbare emotie. "Dat zij autonomie ervaren: 'Ik mag zelf beslissen en ik doe mee'."
Van peuter tot tiener, het is een doorlopende puzzel
De aanpak verschilt per leeftijd. Bij peuters staan we samen met de ouders aan de start. Een belangrijk doel is om kinderen te laten ervaren dat ze met een talige boodschap - een woord, gebaar of plaatje - iets kunnen bereiken. "De puzzel start bij de peuters en wordt verder gebouwd bij de oudere kinderen en tieners", legt Wietske uit. "Bij tieners ligt de focus meer op functionele communicatie naar de maatschappij toe. Via ons digitale platform ArQive delen we behandelfragmenten met ouders, zodat zij kunnen zien waarmee we bezig zijn en thuis kunnen oefenen.”
Teamwork maakt het verschil
"Teamwork is een van de belangrijkste onderdelen", benadrukken beide logopedisten krachtig. "Alleen op je eigen eilandje red je het niet. Jaarlijks stellen we samen een kernprobleem en hoofddoelstelling vast. Als communicatie de focus is, werkt het hele team hieraan - van fysiotherapeut tot leerkracht. Zo hangen in de fysioruimte dezelfde scripts als bij de logopedie.” Disciplines werken nauw samen. "De logopedist gaat bijvoorbeeld samen met de fysiotherapeut een kind behandelen, waarbij we focussen op een goede zithouding die de oogbesturing voor de spraakcomputer verbetert", legt Wietske uit. "Zo halen we samen het beste resultaat uit elke behandeling."
Deze complete aanpak maakt Merem tot een plek waar ieder kind, ongeacht de uitdagingen, een stem krijgt.