Het verhaal van echtgenoot Edwin Sanou: "Met geduld overwinnen we samen alles!"

Bij een beroerte (CVA) gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Hierdoor kan een scheve mond, moeite met praten of verlammingsverschijnselen optreden. Een beroerte heeft veel impact op iemands leven maar ook op de mensen die dichtbij staan. Vandaag vertelt Edwin Sanou over zijn vrouw Rolina die na een beroerte bij Merem revalideert. Lees hier hoe ze samen hun leven weer proberen op te pakken, over de zorgen, uitdagingen, maar ook de grappige momenten in het leven van Edwin en Rolina.

Het is een zonnige voorjaarsdag in mei. Vanuit de oefenkeuken bij Merem Medische Revalidatie ontsnapt de geur van vers gekookte pasta. Rolina (51 jaar) is samen met haar ergotherapeut aan het koken. Gefocust op haar taak kijkt ze af en toe naar haar man Edwin die aan de eettafel zit. Edwin: “Ik ben zo trots op Rolina. Het feit dat ze nu alweer kookt is zo’n enorme stap vooruit nadat ze eind januari getroffen is door een beroerte." Op die dag, terwijl Edwin van een feestje naar huis rijdt, heeft hij nog een laatste telefoongesprek met Rolina. "Tien minuten later belt mijn dochter: “Mama reageert niet meer zoals normaal en kan niet meer praten.” Toen wist ik dat het foute boel was.”

Bloedprop in de hersenen
Rolina heeft last van migraine aura's. Bij zo'n aanval heeft Rolina moeite met praten maar kan ze - hoewel heel langzaam – wel vertellen wie ze is. Nu kan ze niet meer communiceren. Edwin’s dochter handelt adequaat: “Mijn dochter is echt een held. Door de aandoening van Rolina hebben we veel geoefend op wat te doen in een noodsituatie. Dat heeft ze op het moment dat het nodig was uitstekend in de praktijk gebracht en direct 112 gebeld.” In het Flevoziekenhuis in Almere tonen scans aan dat Rolina een bloedprop in haar hoofd heeft die helaas onoplosbaar blijkt met medicatie. Een operatie in het AMC volgt.

Na twee dagen wordt duidelijk dat Rolina forse hersenschade heeft opgelopen. De hersenbloeding heeft ernstige afasie veroorzaakt. “Ze kan niet meer praten en schrijven, maar lezen en horen gaat prima," vertelt Edwin. Een intensive klinische revalidatieperiode bij Merem in Hilversum volgt, waarbij Edwin zijn vrouw iedere dag bezoekt en zoveel mogelijk therapieën bijwoont. “Zo kan ik zien hoe Rolina zich ontwikkelt en bekijken hoe we het thuis voor Rolina ook zo makkelijk mogelijk kunnen maken.” aldus Edwin.

Overeind blijven staan
“Wanneer je vrouw ineens zorg nodig heeft komt er veel op je af.” Edwin kan met praktische vragen terecht bij de maatschappelijk werker die in het interdisciplinaire behandelteam van Rolina zit. Ook de gemeente Almere helpt om een aantal zaken op de rit te krijgen. “Het is een pittige tijd, maar ik moet overeind blijven staan”, vertelt Edwin. “Voor Rolina, maar zeker ook voor mijn dochters. Rolina en ik werken allebei voor hetzelfde bedrijf en die gaan zo goed met deze situatie om. Ik krijg alle ruimte om er te zijn voor Rolina. En gelukkig gaat het leven van onze twee pubermeiden ook gewoon door. Jongeren zijn enorm flexibel!”

Door de hersenbeschadiging heeft Rolina appraxie. Hierdoor kan ze bepaalde handelingen niet meer op de juiste manier uitvoeren. “Ze wil bijvoorbeeld een stokbrood snijden met een pollepel. Dat levert soms humoristische situaties op. Het goede nieuws is dat deze handelingen weer aan te leren zijn. Dus we gaan oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En wat ook helpt: als Rolina gaat koken leg ik alvast de klaar wat ze nodigt heeft.”, aldus een vastberaden Edwin.

Poliklinische revalidatie
Aankomende vrijdag mag Rolina naar huis. Edwin: “Dat is een dag met een gouden rand. Een groots feest gaat het niet worden, want dat geeft te veel prikkels, maar een lekker stuk gebak gaat er zeker in!” Daarna zal Rolina beginnen aan haar poliklinische revalidatie bij de vestiging van Merem in het Flevoziekenhuis in Almere. Daar heeft Edwin al een mooi plan voor uitgestippeld: “De eerste keren breng ik haar zelf met de auto voor behandeling door de logopedist, ergo- en fysiotherapeut. Daarna zetten we de stap naar zelfstandig met de taxi en tenslotte gaat Rolina zelf regelen dat ze bij Merem komt. Dat wordt een uitdaging, maar we gaan ervoor.” Edwin heeft zelf ondertussen een slimme app ontwikkeld waarmee Rolina hem snel, maar op een eenvoudige manier kan bereiken in geval van nood.

Bewustwording directe omgeving
Na een beroerte is bewustwording in de omgeving van het gezin ook heel belangrijk. Edwin beaamt dat: “Iedereen moet weten hoe de vork in de steel zit en bewust zijn van de nieuwe realiteit die ontstaat. Rolina heeft 51 jaar geleefd en genoten zoals ze was. Vanaf het moment van de beroerte is er een nieuw tijdperk aangebroken met een nieuwe start. Dit is de nieuwe Rolina en dat moet iedereen accepteren, hoe moeilijk ook. Het revalidatietraject bij Merem is een waardevolle eerste aanzet voor deze nieuwe toekomst.”

Edwin heeft nog een belangrijke boodschap voor iedereen die te maken heeft met de gevolgen van een hersenbloeding: “Je leven staat van het ene op het andere moment op zijn kop en je weet niet wat de toekomst gaat brengen. Wij weten nu uit ervaring dat herstellen van een beroerte tijd nodig heeft. Veel tijd. Heb geduld, want met geduld overwin je samen alles en komt het altijd weer goed!”

Meer weten over revalidatiezorg bij niet aangeboren hersenletsel? Klik hier.