Even op adem komen met Eric Peeman

Patiënt Eric Peeman vertelt over zijn longrevalidatie bij Merem   

Wat kunt u over uzelf vertellen?
“Mijn naam is Eric Peeman en ik woon in Apeldoorn. Al 42 jaar deel ik mijn leven met mijn steun en toeverlaat Karin. We hebben drie uitwonende kinderen en vijf kleinkinderen, met een zesde op komst. Ik werk met veel plezier als opleidingskundige en coach.”

U heeft COPD. Kunt u kort vertellen hoe het leven met COPD er voor u uitziet? 
“Al vijftien jaar leef ik met stabiel COPD, maar de laatste twee jaar zijn drastisch veranderd door het corona virus, longembolieën en verschillende exacerbaties (longaanvallen) die hebben geleid tot ziekenhuisopnames. Door al deze opnames en kuren was ik behoorlijk verzwakt; er waren momenten dat ik in huis nog geen 30 stappen kon zetten. De trap opgaan was een bijna onmogelijke opgave en bij dagelijkse handelingen had ik hulp nodig. Mijn beroep kon ik niet meer uitoefenen en hobby's zoals bodypumpen en wandelen met onze hond waren niet langer mogelijk. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar Merem Medische Revalidatie in Hilversum. Na een intake en twee observatiedagen bleek mijn situatie complex genoeg om in aanmerking te komen voor een tien weken durende klinische behandeling bij Merem.”

Wat was uw persoonlijke revalidatiedoel? 
“Tijdens de observatiedagen stelde ik doelen vast die ik graag wilde bereiken, omdat zonder doelen geen richting mogelijk is. Ik viel onder de zorg van longarts dr. N. Morelli en haar team: behandelaren die mij hebben geleerd om mijn inhalatiemedicatie goed te gebruiken, te temporiseren, om mijn bewegingsgedrag aan te passen, om mijn grenzen goed te bewaken en om mijn ademhaling te reguleren. Ook educatie stond regelmatig op het programma, gepassioneerd gegeven door de longverpleegkundigen.”

Een behandeling van 10 weken bij Merem is intensief. Hoe heeft u dit ervaren?
“Op de afdeling waren patiënten met COPD en astma, zowel jong als oud. Ik leerde veel van mijn medepatiënten, wat een enorme meerwaarde was. Door de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar werd het steeds moeilijker om positief te blijven. Na elke longaanval werd het lastiger om optimistisch te blijven. Bij Merem heb ik geleerd inzicht te krijgen in mijn chronische ziekte en heb ik tien weken nodig gehad om het te accepteren. Tijdens de wekelijkse gesprekken met de psycholoog bespraken we wat ik had geleerd en hoe ik ermee omging. Deze gesprekken waren persoonlijk zeer prettig en zinvol." 

Welk onderdeel van het interdisciplinaire revalidatietraject is u het meeste bijgebleven?
“Een echte eyeopener voor mij was de psychomotorische therapie (PMT). Ik herinner me een oefening met lampjes waar ik vol enthousiasme aan deelnam, wat resulteerde in enorme benauwdheid. Daar leerde ik dat je met 60% inzet, waarbij je op je ademhaling let, meer resultaat kunt behalen zonder ademnood. Het leek simpel, maar door het te ervaren en erover te praten, besefte ik dat mijn oude leven nooit meer zou terugkomen. Dankzij PMT en het sporten in de zaal ontdekte ik mijn grenzen, zodat ik deze niet continu overschrijd.”

Hoe heeft u de zorg en ondersteuning bij Merem ervaren?
“Wat me opviel bij Merem was dat de therapeuten, longverpleegkundigen en longartsen echt de tijd voor je nemen. Ze onderzoeken je niet alleen, maar proberen je ook iets bij te brengen. Je leert door te oefenen en fouten te maken. Door deze fouten te bespreken, kun je ervan leren. Tijdens mijn opname stelde de longarts een longaanvalactieplan op, dat ik heb besproken met mijn longarts in het Gelre ziekenhuis. Indien nodig kan er dan direct actie worden ondernomen. Ook heb ik samen met de maatschappelijk werker een terugvalpreventieplan gemaakt waarin mijn leerpunten zijn verwerkt.”

Uw revalidatiebehandeling bij Merem is afgerond. Hoe gaat het nu met u?
“Mijn energieniveau is erg beperkt en ik ben snel vermoeid, zowel fysiek als mentaal. Daarmee moet ik leren leven, want gezien mijn COPD zal dit in de toekomst alleen maar slechter worden. Merem heeft mij veel gebracht hoe ik moet omgaan met mijn COPD. Door Merem ben ik uit de neerwaartse spiraal gestapt. Door COPD is mijn leven totaal veranderd, maar bij Merem heb ik geleerd dingen anders te doen waardoor de kwaliteit van leven behouden blijft. Mijn oude leven krijg ik nooit meer terug, maar de les over energiebalans, “Moet ik dit nu doen” (op verschillende manieren te lezen), helpt me dagelijks. Doseren en temporiseren zijn elementen die mij helpen en noodzakelijk zijn.”

Wanneer u terugkijkt op uw revalidatiebehandeling, wat is dan voor u het belangrijkste geweest?
“Ik heb een ontzettend lieve vrouw die mij bij alles ondersteunt. Na Merem besefte ik dat de afgelopen twee jaar niet alleen voor mij, maar ook voor haar zwaar waren. We praten hier nog regelmatig over. Mijn werk probeer ik weer op te pakken, helaas verloopt dit minder voorspoedig dan gehoopt. Daarnaast vernevel ik nu twee keer per dag met een zoutoplossing. Dit helpt goed tegen vastzittend slijm”.

Heeft u nog een afsluitende boodschap? 
"Ik wil het longteam van dr. Morelli, de medewerkers en vrijwilligers van Merem bedanken voor hun goede zorgen en leerzame tien weken. Ook draag ik mijn medepatiënten een warm hart toe; je leert namelijk van en met elkaar. Het gaat jullie goed!"

Wilt u meer weten over longrevalidatie bij Merem Medische Revalidatie? Bekijk dan de website.