ALS

ALS

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) kenmerkt zich door een progressieve zwakte van gelaat, romp en ledematen waardoor de patiënt steeds afhankelijker wordt. Patiënten overlijden gemiddeld na drie jaar door toenemende zwakte van de ademhalingsspieren. Slechts één op de vijf patiënten leeft langer dan vijf jaar.

Symptomen ALS

Vaak zijn de eerste symptomen van ALS nog niet zo duidelijk en ernstig. De klachten zijn vaag: iemand is onhandig, articuleert minder goed of krijgt moeite met lopen. Struikelen, zich verslikken of knoopjes moeilijker dicht krijgen horen hier ook bij.

 

Na verloop van tijd raken lichaamsdelen verlamd of spastisch en worden spieren zwakker. Spreken, ademhalen, kauwen en slikken worden moeilijker en er is sprake van stijfheid, kramp en minder kracht. Vaak zorgt ALS voor bezorgde, angstige, sombere en zwaarmoedige gedachten. De diagnose ‘ALS’ is veelal een schok en de ziekte zorgt voor afhankelijkheid -en moeite om met die afhankelijkheid om te gaan.

Behandeling ALS

Ons ALS-behandelteam begeleidt uw patiënt in het omgaan met de gevolgen van de ziekte. Hij of zij moet tijdens de ziekte beslissen over het aanschaffen van hulpmiddelen, verhuizen, dagelijkse zorg en medische ingrepen. Daar helpen we ook bij, net als bij andere vragen of problemen. Daarbij hebben we niet alleen aandacht voor uw patiënt, maar ook voor zijn of haar partner en gezin.

 

De behandeling van ALS vindt voornamelijk plaats op de polikliniek van één van onze locaties. Maar als het nodig is, komen wij graag (gedeeltelijk) bij de patiënt thuis. Wanneer het voor hem of haar moelijker wordt om op de polikliniek te komen, zoeken we samen naar een oplossing.

Welke patiënt komt in aanmerking?

Als huisarts of specialist kunt u een ALS-patiënt doorverwijzen naar ons voor een consult van een revalidatiearts.                                         

Locaties 

Wij helpen uw patiënt met ALS graag op onze locaties in HilversumAlmere of Lelystad. Het ALS-behandelteam in Hilversum is onderdeel van het ALS Zorgnetwerk.

 

ALS-patiënten worden uiterlijk binnen 2 weken opgeroepen voor een afspraak.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

  1. Patiënt verwijzen

    Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. ALS-patiënten worden uiterlijk binnen 2 weken opgeroepen voor een afspraak.

  2. 1e consult

    We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

  3. Revalideren bij ons

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise met onze revalidatiepartners in de buurt van uw patiënt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Wil je overleggen over een patiënt of vragen over een verwijzing? Wij zijn bereikbaar voor intercollegiaal overleg op 035 688 1411.

Ons team

Drs. C. de Boer
Drs. C. de Boer
Revalidatiearts volwassenen
Drs. N. van Munster
Drs. N. van Munster
Revalidatiearts volwassenen
Drs. P. Tomassen
Drs. P. Tomassen
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 6 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 8 Almere 4 Lelystad 4
Poliklinische behandeling  Hilversum 5 Almere 5 Lelystad 4
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 december 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.