Beenamputatie

Beenamputatie

Amputatie is het verwijderen van een lichaamsdeel. Een amputatie is noodzakelijk wanneer het weefsel zodanig beschadigd is, dat genezing niet meer mogelijk is. De voornaamste oorzaken van een beenamputatie zijn vaatproblemen, diabetes, een ongeluk of een tumor. Amputaties zijn er op verschillende niveaus: (partiële) voetamputatie, door de enkel, onder- of bovenbeenamputatie of exarticulatie door het knie- of heupgewricht.

Gevolgen beenamputatie

Na een beenamputatie is zelfstandig staan en lopen niet meer vanzelfsprekend. Hierdoor kunnen alledaagse dingen zoals zelfverzorging, naar het toilet gaan, het huishouden doen, hobby’s uitvoeren, werken en sporten een uitdaging worden. Patiënten kunnen daarnaast last krijgen van fantoompijn.

Behandeling beenamputatie

Bij Merem bieden we specialistische revalidatiebehandeling bij verschillende soorten amputaties zoals amputatie van een voet, onderbeenamputatie, door-de-knie-amputatie, bovenbeenamputatie en dubbelzijdige amputatie. De behandeling is erop gericht dat uw patiënt weer zo zelfstandig mogelijk kan leven, zowel met als zonder prothese.

 

Ons team bestaat uit een revalidatiearts, fysiotherapeut, bewegingsagoog, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en -in het geval van een klinische behandeling- verpleegkundige. Er is een nauwe samenwerking met de orthopedisch instrumentmaker voor de prothese.

Welke patiënt komt in aanmerking?

Bij Merem bieden we specialistische revalidatiebehandeling na amputatie van een voet, onderbeenamputatie, door-de-knie-amputatie, bovenbeenamputatie en dubbelzijdige amputatie. De behandeling is erop gericht dat uw patiënt weer zo zelfstandig mogelijk kan leven, zowel met als zonder prothese.

 

Behandeling na beenamputaite

Ons team bestaat uit een revalidatiearts, fysiotherapeut, bewegingsagoog, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en -in het geval van een klinische behandeling- verpleegkundige. Er is een nauwe samenwerking met de orthopedisch instrumentmaker voor de prothese.

 

Klinische of poliklinische behandeling

Klinische behandeling is nodig als uw patiënt, met of onder hulp, niet veilig thuis kan functioneren. Als uw patiënt zich wel veilig kan redden, vindt de behandeling in principe poliklinisch plaats.

 

Nazorg

Uw patiënt wordt eens per jaar door onze revalidatiearts en orthopedisch instrumentenmaker gezien voor een controle. Als de prothese tussentijds moet worden aangepast of gerepareerd, kan uw patiënt altijd terecht bij de orthopedisch instrumentenmaker.

Locaties

Wij helpen uw patiënt graag op onze locaties in HilversumAlmere en Lelystad. Klinische revalidatie voor een patiënt met een beenamputatie is mogelijk in Hilversum.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

  1. Patiënt verwijzen

    Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. Voor vragen, neem contact met ons op.

  2. 1e consult

    We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

  3. Revalideren bij ons

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise met onze revalidatiepartners in de buurt van uw patiënt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Wil je overleggen over een patiënt of vragen over een verwijzing? Wij zijn bereikbaar voor intercollegiaal overleg op 035 688 1411.

Ons team

Drs. J. Michels
Drs. J. Michels
Revalidatiearts volwassenen
Drs. T Mollee
Drs. T Mollee
Revalidatiearts volwassenen
Drs. A. van Wisselingh
Drs. A. van Wisselingh
Revalidatiearts volwassenen
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden volwassenen - revalidatie (MSR)

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 6 Almere 4 Lelystad 3
Observatie Hilversum 8 Almere 4 Lelystad 4
Poliklinische behandeling  Hilversum 5 Almere 5 Lelystad 4
Opname kliniek Hilversum 1 Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 december 2024

* Aan een poliklinische behandeling gaat altijd een eerste bezoek aan de revalidatiearts vooraf. De vermelde wachttijd betreft dus de wachttijd tussen het eerste bezoek aan de revalidatiearts en de start van de poliklinische behandeling.
*Nadat wij de aanmelding hebben ontvangen, wordt er een vragenlijst per post verstuurd. De wachttijd gaat in bij ontvangst van de ingevulde vragenlijst. Daarna volgt een uitnodiging voor een eerste bezoek bij de arts. De arts kan doorsturen voor een psychosociale of multidisciplinaire observatie. Op basis van het advies van de arts en naar aanleiding van de observatie vindt er een aanmelding plaats voor poliklinische behandeling.