Development Coordination Disorder (DCD)

Development Coordination Disorder (DCD)

Bij kinderen met DCD is de ontwikkeling van de motoriek verstoord, zonder dat er direct een medische oorzaak aantoonbaar is. Het is een functionele diagnose en kinderen met DCD hebben ten opzichte  van hun kalenderleeftijd een achterstand in de grove en/of fijne motoriek. Vanuit school is vaak aan ouders verteld dat er ‘vast sprake is van DCD’.

Symptomen DCD

Kinderen met DCD zijn letterlijk en figuurlijk onhandig; het aanleren  van motorische vaardigheden als fietsen, zwemmen en  schrijven is lastiger dan voor leeftijdsgenoten. Ook het onderhouden van motorische vaardigheden kost meer moeite en hun tempo is vaak blijvend vertraagd.

 

Behalve de motoriek, die hen parten speelt, zijn er in het algemeen planningsproblemen en ADL vaardigheden verlopen niet soepel en vanzelfsprekend.

Kinderen met DCD hebben een gemiddelde intelligentie. Van de onhandigheid hebben ze meestal veel last, thuis en op school. Kinderen met DCD zijn niet expres lastig of druk; DCD is een onzichtbare handicap, die de cognitieve en emotionele ontwikkeling kan schaden.

 

Ook is er bij ernstiger DCD vaak sprake van comorbiditeit; AD(H)D, ASS en leerproblemen (dyslexie) komen vaker dan gemiddeld voor. Secundair zijn er regelmatig gedragsproblemen: een onvoldoende motoriek betekent vooral voor kinderen veel. Ze kunnen dan niet meedoen en meekomen met vriend(innet)jes.

Welke patiënt kan bij ons terecht?

Development Coordination Disorder stellen we vast volgens internationale afspraken, die in de richtlijn DCD geformuleerd zijn.  Er wordt gelet op de volgende vier criteria:

- het aanleren en uitvoeren van gecoördineerde motorische vaardigheden is beneden leeftijdsniveau (door de Movement ABC-2 vastgesteld)

- de problemen die hierdoor ontstaan beginnen op jonge leeftijd; in het algemeen beginnen kinderen in de kleutertijd op te vallen

- de motorische problemen hebben duidelijk een negatieve invloed op zijn of haar leven, thuis en/of op school

- er is geen sprake van een verstandelijke beperking noch problemen met de visus en er is geen orthopedische of neurologische aandoening

 

In de richtlijn staat dat alleen kinder(revalidatie)artsen, jeugdartsen, kinderneurologen en kinderpsychiaters de diagnose ‘DCD’ stellen.

Verwijzing DCD

  • Stuur een verwijsbrief naar de Merem-behandellocatie die u(w patiënt) wenst of meld uw patiënt aan via ZorgDomein. Zodra uw verwijzing binnen is, komt uw patiënt op de wachtlijst
  • Wij nemen binnen twee weken contact op met uw patiënt voor het maken van een afspraak (eerste consult bij de kinderrevalidatiearts).
  • Soms is er een (korte) wachttijd voor de eerste afspraak

Behandeling DCD

Onze behandeling bestaat, na een eerste consult door de kinderrevalidatiearts, uit een observatietraject en een behandeltraject.

 

De observatie is multidisciplinair en is gericht op het stellen van de diagnose en het formuleren van een kernprobleem. De observatie wordt afgesloten met een multidisciplinair overleg, waarbij tevoren een concept revalidatieplan toegestuurd is. In deze bespreking van het revalidatieplan wordt het kernprobleem uitgelegd. Ook worden doelstellingen van een eventuele behandeling en de  verschillende mogelijkheden hierbij met ouders en kind besproken. Hierbij vinden wij: dichtbij -met een advies naar de eerste lijn- als het kan en verder weg -bij Merem- als het moet, omdat het complexer is. 

Locaties 

Wij helpen uw patiënt graag op onze vestigingen in Hilversum, Almere of Lelystad.

 

 

.

4 stappen revalidatie bij Merem

Vastberaden om iedereen die bij ons komt succesvol te laten revalideren, brengen we uw patiënt stap voor stap dichter bij zijn of haar doel. Bij ons voelt uw patiënt zich gezien, gehoord en begrepen.

  1. Patiënt verwijzen

    Meld uw patiënt aan via Zorgdomein, fax of brief bij de desbetreffende locatie. Voor vragen, neem contact met ons op.

  2. 1e consult

    We bespreken de casuïstiek met uw patiënt en de mogelijkheden. Samen beslissen we wat de beste manier vooruit is.

  3. Revalideren bij ons

    Met een persoonlijk zorgplan, opgesteld samen met een team van specialisten. Alles om gestelde doelen te behalen.

  4. Thuis verder

    We delen onze kennis en expertise met onze revalidatiepartners in de buurt van uw patiënt en zorgen zo voor een soepele overgang naar huis.

Wil je overleggen over een patiënt of vragen over een verwijzing? Wij zijn bereikbaar voor intercollegiaal overleg op 035 688 1411.

Ons team

Drs. R. van Delft
Drs. R. van Delft
Kinderrevalidatiearts
Drs. K. Folmer
Drs. K. Folmer
Kinderrevalidatiearts
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!
Patiënten waarderen ons met een 9,2 op Zorgkaart Nederland!

Wachttijden kinderen - revalidatie

  Hilversum Almere Lelystad
Wachtijden zijn in weken
Eerste bezoek revalidatiearts Hilversum 7 Almere 6 Lelystad 7
Observatie Hilversum 3 Almere 7 Lelystad 6
Poliklinische behandeling Hilversum 3 Almere 5 Lelystad 3
Opname kliniek Hilversum n.v.t. Almere n.v.t. Lelystad n.v.t.

Driemaandelijks gerealiseerde gemiddelde wachttijden per 1 december 2024