Hoe een neuromusculaire aandoening verloopt, verschilt per aandoening.
Krachtsverlies, spierkrampen en -trillingen, gevoelsstoornissen, moeilijk praten of slikken en extreme vermoeidheid zijn symptomen. Voorkomende gevolgen kunnen zijn:
- Bemoeilijkte communicatie
- Afvallen
- Steeds meer moeite met persoonlijke verzorging, werken, hobby’s en huishouden
- Minder goed en minder lang intensief kunnen bewegen
- Verslechtering fijne motoriek; lastig bij schrijven of knopen dichtmaken
- Minder goed kunnen ontspannen
- Pijnklachten
- Gevoel van minder regie over je leven ervaren, moeite met afhankelijk zijn
- Onzekerheid over de toekomst, verwerkingsproblemen
- Verminderd vertrouwen in het lichaam
Diagnose neuromusculaire aandoeningen
Het is lastig om te bepalen of iemand een spierziekte heeft. De klachten die voorkomen bij spierziekten, komen ook bij andere aandoeningen voor. Een neuroloog stelt een NMA-diagnose vast. Patiënten worden meestal verwezen door de neuroloog of de huisarts.
Welke patiënt kan bij ons terecht?
Als specialist kunt u een patiënt met neuromusculaire aandoeningen doorverwijzen naar ons voor een consult van een revalidatiearts.
Als u uw cliënt wilt aanmelden voor onze behandelingen, zijn er de volgende stappen:
- Stuur een verwijsbrief naar de Merem Medische Revalidatie behandellocatie die uw patiënt wenst of meld hem of haar aan via ZorgDomein.
- Zodra uw verwijzing binnen is, worden uw patiënt opgeroepen voor een afspraak op de polikliniek.
Behandeling neuromusculaire aandoeningen
Als u uw patiënt aanmeldt bij Merem Medische Revalidatie, volgt er eerst een gesprek met de gespecialiseerde revalidatiearts. Daarna volgen intakes bij diverse therapeuten, zoals de fysiotherapeut of een maatschappelijk werker. Samen bespreken we de hulpvragen en bekijken we welke ondersteuning zinvol en prettig is.
Ons team bestaat uit een revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker en psycholoog. Als dat nodig is, worden ook de haptotherapeut, bewegingsagoog of diëtist ingeschakeld. De behandeling is erop gericht om zo optimaal mogelijk te functioneren. Soms is dat met hulpmiddelen, voorzieningen of de hulp van anderen. Ook geven we patiënten advies en ondersteuning bij de te maken keuzes tijdens het ziekteproces.
Onze revalidatiearts coördineert alle zorg die nodig is. De arts geeft patiënt en familie informatie over de neuromusculaire aandoening, geeft voorlichting over de mogelijke symptomen en behandelt ze als dat kan. Ook onderhoudt de arts het contact met de behandelaars van buiten ons revalidatiecentrum, zoals een neuroloog, longarts en/of huisarts.
Locaties
Wij helpen uw patiënt graag op onze locatie in Hilversum waar een NMA-specifiek behandelteam voor volwassenen is. Op de locaties in Almere en Lelystad kan uw patiënt ook terecht voor behandeling, ook daar is veel ervaring met de behandeling van patiënten met neuromusculaire aandoeningen.